Ligbedden voor buiten zijn er in veel verschillende modellen en materialen. Wij geven je 8 praktische tips waar je op moet letten bij aankoop van een ligbed.
1) Ligcomfort
Wat ons betreft de allerbelangrijkste uit het rijtje! Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat jouw ligbed echt lekker ligt waardoor je ultiem kunt ontspannen en uren kunt luieren. We raden je dan ook aan om het zelf te ervaren, zeker wanneer je kiest voor een luxe ligbed!
2) Maatvoering
Het klinkt vanzelfsprekend, maar meten is weten! Meet je terras of plek waar je de ligbedden gaat plaatsen goed op. Houd daarbij rekening met looproutes en bewegingsruimte om de ligbedden heen. Wanneer je deze ruimtes aftrekt van je totale oppervlakte, dan weet je hoe groot de ligbedden mogen zijn en hoeveel je er kunt plaatsen.
Kijk daarnaast naar het gebruik van de ligbedden. Wil je de ligbedden vaak verplaatsen of laat je ze op een plek staan. Indien je de ligbedden vaak verplaatst of moet opbergen is een lichtgewicht model een goede keuze. Wanneer ze doorgaans op een plek blijven staan is een zwaarder ligbed (zoals de Bubalou Divan of het Bubalou Daybed) die stevig op zijn plek blijft staan en niet wegwaait ideaal.
3) Frame
De meeste ligbedden hebben een frame van gemaakt van hout, gepoedercoat staal of aluminium. Door de poedercoating, een sterke verflaag, zijn deze metalen volledig beschermd tegen vocht en oxidatie en kunnen ze, ook als het regent, buiten blijven staan. Het aluminium is onderhoudsvrij, maar licht waardoor het makkelijker weg waait bij een herfststorm. Gepoedercoat staal ziet er heel mooi uit, maar heeft op de hoeken, bij laspunten en bij beschadigingen kans op op roest. Houd daar dus rekening mee. Een houten ligbed is vaak gemaakt van hardhout. Het is zwaar en robuust maar het is wel raadzaam om het hout regelmatig te onderhouden om zo langer van je ligbed te genieten.
4) Kussens
Om een ligbed of ligstoel comfortabel te maken kun je kiezen voor losse kussens. Deze zijn er in verschillende soorten en maten en bepalen mede het zit- en ligcomfort. Het nadeel van losse kussens is dat je ze heen en weer moet slepen, binnen moet opslaan (tenzij je kiest voor waterdichte kussens) en dat ze makkelijk wegwaaien.
De kwaliteit van de stof is voor buitenkussens essentieel. Is de stof waterafstotend, schimmelresistent, vuilafstotend en slijtvast? En heeft het een hoge kleurechtheid? Olefin en Sunbrella stofen voldoen allemaal aan deze eigenschappen. De draad van deze kwalitatief hoogwaardige stoffen zijn gekleurd tot in de kern, waardoor de stof minder snel verkleurt. Daarnaast stoten deze stoffen vuil en water actief af, zijn ze slijtvast en hebben schimmels geen kans.
De buitenmeubels van Bubalou zijn gemaakt van hoogwaardig Olefin en zijn beschikbaar in diverse uni kleuren en deluxe gemeleerde stoffen. Meer informatie vind je op onze kleurstalen pagina.
5) Weerbestendig, all-weather, waterafstotend of waterdicht?
De termen weerbestendig en all-weather worden gebruikt om aan te duiden of een stof bestand is tegen verschillende weersinvloeden en zijn daarom gelijk aan elkaar. Er is echter wel een duidelijk verschil tussen waterafstotend en waterdicht. Een waterafstotende stof is waterdicht bij een lichte regenbui, maar bij aanhoudende regen kan de stof het water niet meer tegenhouden en komt het water door de stof heen. Een waterdichte stof laat onder alle omstandigheden geen water door.
Veel materialen die van nature waterdicht zijn (zoals leer en polyester) voelen niet comfortabel en zijn daardoor minder geschikt voor een outdoor tuin collectie. Om die reden worden andere stoffen geschikt gemaakt voor buiten. Dit wordt gedaan met een speciale coating, die de stof waterafstotend maakt. Met een waterdichte laag aan de binnenkant van de stof kun je er vervolgens voor zorgen dat de stof helemaal waterdicht wordt en er geen water doorheen gaat.
De achterkant van Bubalou stoffen hebben een speciale filmlaag van gerecyclede PET-flessen. Hierdoor is de stof waterdicht maar heeft de stof het luxe gevoel en uiterlijk van een binnenstof.
6) Quick dry foam
Steeds vaker zien we de term Quick dry foam, maar wat betekent dat eigenlijk? De naam zegt het eigenlijk al, Quick dry foam is een sneldrogende kussenvulling. Dit wordt met name gebruikt wanneer het water door de waterafstotende stof heen gaat bij langdurige regenval en de kussenvulling nat wordt. Quick dry foam beschikt over een open structuur en zal daardoor nauwelijks vocht vasthouden.
Het grootste voordeel van quick dry foam is de scherpe prijs maar het nadeel is dat het materiaal stug aanvoelt en bij mindere kwaliteit erg inzakt, waardoor je minder lekker zit. Daarnaast blijft er altijd wat water in het foam achter waardoor je het water als een spons uit het foam opzuigt als je erop gaat zitten.
De ligbedden van Bubalou hebben een unieke combinatie van polypropyleen, polyetherschuim, siliconenvezels en nosagvering (letterlijk vertaald: veren die niet inzakken). Dit zorgt voor jarenlange kwaliteit zonder inzakken dus.
7) Kleur
Je zal niet de eerste zijn waarbij de kleur tegenvalt omdat de kleur er op het scherm toch anders uitzag dan in het echt. Een bezoek aan een showroom of het aanvragen van kleurstalen kan dit helpen voorkomen!
Interesse in de gratis kleurstalen van Bubalou? Vraag ze aan op onze kleurstalen pagina.
8) Levensduur
De weersomstandigheden spelen altijd een rol in de levensduur van een product. Wanneer je kiest voor een ligbed waarbij gebruik gemaakt wordt van hoogwaardige, weerbestendige materialen zal dit in elk geval de levensduur verlengen.
Echt lekker liggen? Geen gesleep met losse kussens? 365 dagen buiten laten staan? Kies dan voor een all weather daybed of divan van Bubalou.
Kom langs en ontdek luxe, comfort en design van onze daybeds, divans en loungesets in onze showroom in Alkmaar of shop online.
Ben jij ook benieuwd wat voor soort ligbedden er zijn? Lees dan ook deze blog en ontdek wat bij jou past.